• Sistemul swisspor pentru pardoseli

    Sistemul swisspor pentru pardoseli

  • swissporEPS  Panta

    swissporEPS Panta

  • swissporEPS T Fono

    swissporEPS T Fono

  • EPS Grafitat - swissporLAMBDA Por

    swissporLAMBDA - EPS Grafitat

»
Sisteme » Sistem compozit de izolare termica la exterior pe baza de polistiren expandat swissporCOMPACT ETICS - B,s1,d0

Sistem compozit de izolare termica la exterior pe baza de polistiren expandat swisspor COMPACT  ETICS  EPS 80F EN 13499 - clasa de reactie la foc B,s1,d0


Izolare termica la exterior - Polistiren izolare fatadeCresterea standardelor de confort a condus la cresterea consumului energetic si implicit a costurilor de incalzire si climatizare a locuintelor. 

Cea mai eficienta solutie pentru reducerea costurilor si mentinerea unui grad de confort corespunzator este solutia certificata swisspor - Sistemul compozit de izolare termica la exterior pe baza de polistiren expandat swisspor COMPACT ETICS EPS 80

In cadrul acestui sistem se poate opta pentru unul dintre urmatoarele produse termoizolante:

 
  • polistiren expandat swissporEPS 80 F
  • polistiren expandat grafitat swissporEPS 80 LAMBDA 
  • polistiren expandat swissporEPS 80 Veritas

Sistemul compozit de izolare termica la exterior pe baza de polistiren expandat swisspor COMPACT ETICS este ultima lucrare care se executa la fatada unei cladiri.
Sistemul are clasa de reactie la foc B,s1,d0.
Termosistemul va fi executat etans la toate elementele constructiei cu care vine in contact.
Stratul suport trebuie sa fie stabil, sa aiba capacitate portanta, sa fie uscat si plan. Daca exigenta de planeitate nu este respectata se va aplica o tencuiala de nivelare.

Montarea profilului de soclu

Soclul este un element al cladirii expus la unele solicitari specifice (loviri accidentale, umeziri persistente cauzate de ploi sau aglomerarile de zapada, inghet, etc). Recomandam realizarea soclului retras cu 2÷5 cm fata de planul vertical al fatadei.Polistiren izolare fatade
  • Recomandam montarea placilor termoizolante din swissporEPS PERIMETER sau din polistiren extrudat XPS, pentru izolatia soclului cladirii, pana la o inaltime de cca. 600 mm de la nivelul solului.
  • Materialul va conferi rezistenta mecanica la loviri accidentale si impermeabilitate sporita.
Profilul de soclu reprezinta ghidajul initial pentru montarea corecta in plan vertical si orizontal a placilor de termoizolare.
  • Profilul se fixeaza de peretele-suport prin dibluri cu surub la un interval de 30 cm distanta. Profilul de soclu va fi obligatoriu fixat rectiliniu (la sfoara) si la boloboc, folosind eventual in acest scop distantieri.
Fixarea pe stratul suport a  placilor temoizolante din polistiren expandat

Lipirea reprezinta mijlocul de fixare a termoizolatiei pe stratul suport. In functie de tipul materialului termoizolant folosit si de stratul suport existent se aleg adezivi specializati pentru lipirea termoizolatiei.

swisspor recomanda pentru lipirea placilor de termoizolatie adezivul poliuretanic swisspor PU ADH

swisspor recomanda pentru lipirea si spacluirea placilor de termoizolatie:

  • pentru swissporEPS 80F si EPS 80 Veritas - adeziv mortar swisspor EPS ADH sau swisspor MINERAL ADH
  • pentru swissporEPS80 LAMBDA - adeziv mortar swisspor LAMBDA ADH
     
Aplicarea mortarului adeziv pe placa se face pe tot conturul acesteia, in forma de cordon (50x20 mm) si in camp in doua sau trei puncte. Se acopera min. 40% - max. 70% din suprafata placii; trebuie evitata incarcarea intregii placi de polistiren. Aceasta ultima varianta se aplica in cazul straturilor suport perfect plane, cu capacitate portanta de incarcare.Termoizolare exterioara
  • Nu este permisa patrunderea mortarului adeziv in rosturile dintre placi!
  • Nu se imbina placile de polistiren la colturile deschiderilor din pereti (usi, ferestre, logii, etc.) -  pericol de fisurare !
  • Colturile usilor si ferestrelor vor fi incadrate in placi decupate dupa conturul acestora. (vezi figura) Eventualele rosturi dintre placi se vor umple cu spuma poliuretanica, dupa intarirea adezivului de lipire.
  • La montaj temperatura mediului ambiant si a stratului suport trebuie sa fie de minim +5 C !
Consumul teoretic de adeziv pentru lipire, in conditiile ideale ale unui strat suport cu rugozitate redusa si fara abateri de planeitate, este de cca 4,5 kg/m². Consumul determinat in urma experientei practice, incluzand si pierderile inerente este de cca 5 - 5,5 kg/m².

Consolidarea mecanica suplimentara

Poate fi executata doar dupa uscarea completa a stratului de adeziv folosit la lipire (dupa 2 - 4 zile).
Se realizeaza cu dibluri speciale pentru polistiren cu tija din polipropilena sau cu tija metalica in functie de grosimea materialului si tipul stratului suport.
Diblurile sunt obligatorii la aplicarea termosistemului in urmatoarele cazuri:
  • pe fatadele cladirilor mai inalte de 6 m (suprafete de cca. 100 m²).
  • pe tencuieli vechi; pe beton si BCA;
  • pe elementele cladirii, supuse la vibratii
Alegerea diblurilor
  • se alege L diblu= grosime polistiren + 7 cm
  • diametrul rozetei min 60 mm
  • gaura de fixare Φ8÷10 mm (functie de diametrul tijei)
  • se dispun 6-8 dibluri/mp in functie de expunerea la vant si inaltimea cladirii.
Din motive de rezistenta mecanica a prinderii, recomandam ca diblurile sa fie astfel fixate incit rozeta sa calce in intregime pe placa de polistiren ( cca.15 cm de muchia placii) si nu in rostul dintre doua sau mai multe placi.

Pregatirea suprafetei 

Planeitatea suportului trebuie sa conduca la grosimi de maxim 1,5 cm ale stratului de lipire. Orice neregularitate / neplaneitate aparuta la montajul placilor va conduce la un consum suplimentar de adeziv.

Anumite corectii de planeitate ale polistirenului aplicat se pot face folosind o drisca de lemn pe care s-a lipit smirghel aspru sau un razuitor metalic special. Daca placile din polistiren deja montate, au ramas expuse la soare mai mult de 2-3 saptamani, suprafata lor va fi reimprospatata prin razuire, inainte de aplicarea masei de spaclu.

Aplicarea stratului de armare

Aplicarea se face folosind gletiera cu dinti (10x10mm). Armarea stratului de adeziv se face prin inglobarea tesaturii din fibra de sticla in stratul de adeziv “crud”, urmata de netezirea/finisarea acestuia.

Plasa de armare din fibra de sticla trebuie sa aiba proprietati mecanice adecvate, apreciate empiric prin marimea densitatii specifice (145- 160 g/m²) si sa reziste in mediu alcalin (tratament specific al plasei).
  • Pozitionarea corecta a plasei din fibra de sticla in stratul de adeziv este la cca. 1/3 din grosimea acestuia, spre partea exterioara.
  • Fasiile din plasa de fibra de sticla trebuie sa se suprapuna pe margini cu min. 100 mm, pe toate directiile.
Toate profilele si armarile specializate trebuie sa fie montate inainte de armarea generala in camp. Mortarul de fixare trebuie sa fie intarit. Altfel apar denivelari ale stratului de armare care nu permit o finisare estetica a fatadei.

Este obligatorie inchiderea pe spaleti a termoizolatiei (aducerea in contact cu timplaria). Daca aceste zone raman neizolate exista riscul ca la interior, in perioada iernii, sa se formeze condens care conduce la umezirea zonelor adiacente.  

  • Stratul de adeziv aferent masei de spaclu nu se aplica in grosimi mai mari de 5 mm (exista pericolul de fisurare), dar nici mai mici de 2 mm!
  • Daca exista nevoia de a aplica grosimi mai mari de adeziv, se pot aplica straturi succesive, armate fiecare in parte.
  • La deschideri (usi, ferestre, logii, etc.) este necesara armarea suplimentara cu “batiste” din plasa din fibra de sticla, dispuse pe colturile golurilor respective (figura alaturata).
Consumul normal de adeziv in stratul de armare este de 4,5 kg/m², in conditiile existentei unei suprafete plane, fara neregularitati.

Pentru a evita uscarea rapida a stratului de armare, suprafetele se vor feri de expunerea directa la soare sau la curenti puternici de aer! Se recomanda folosirea plaselor de protectie-umbrire, montate pe exteriorul schelelor in special la produsul swissporEPS 80 LAMBDA .

Tot in aceasta faza se aplica si profilele picurator, de colt, de glaf (etansare geamuri si usi). 
  • Pentru fatade cu deschideri mari (peste 20 m) sau la corpuri de cladiri alaturate, se utilizeaza obligatoriu profilul de dilatare, pentru a prelua tensiunile mecanice induse de diferentele de temperatura sau de miscarea cladirii.
Finisarea

In functie de conceptia arhitectului si dorinta beneficiarului, se pot obtine, ca strat final, fatade structurate (tencuite) sau fatade lise (vopsite).
Trebuie avute in vedere functiile multiple ale acestui ultim strat:
  • decorativ, estetic
  • protectie (este expus la intemperii si radiatii UV)
  • rezistenta (participa la protectia mecanica si rezista la variatii termice)
Stratul decorativ al unui termositem se poate realiza din mai multe tipuri de materiale:
  • tencuieli minerale pe baza de ciment - var.
  • tencuieli organice , pe baza de rasini.
  • vopsea pentru fatada.

 






Catalog swisspor 2024
Catalog Produse 2024

Deviz360

Contact

  S.C. SWISSPOR S.A Com. Berceni; Sos. de centura Ploiesti Est Nr. 1, 107064 jud. Prahova
   S.C. ISOPOR S.R.L. Cluj-Napoca, Calea Baciului, Nr.1-3 400230 jud. Cluj