Procesul de termohidroizolare a fundatiei casei reprezintă una dintre cele mai importante etape în construcţia acesteia, cu statutul de locuinţă sănătoasă şi sigură. Dacă fundatia unei clădiri nu este bine termohidroizolată, în timp, apa care se infiltrează prin zidurile subsolurilor sau se ridică prin capilaritate, duce la deteriorarea acesteia, se instalează igrasia şi mucegaiurile, iar efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate.
O fundatie nesigură pune în pericol stabilitatea cladirii, termohidroizolarea nefiind numai o măsură preventivă împotrivă inundării subsolurilor sau apariţiei igrasiei, petelor de umezeală, nesiguranţa instalaţiilor electrice ci una care asigură şi protejează structura de rezistenţă a casei, aspectul, estetica şi siguranţa sănătăţii locatarilor.
Proiectarea sau executia defectuoasa a fundatiei pune în pericol întreaga structură a casei, iar reparaţiile ulterioare sunt dificil, dacă nu imposibil de executat. În funcţie de terenul de fundare, de suprastructură şi de alţi factori se pot găsi o multitudine de soluţii de fundare: fundaţii continue sub ziduri, fundaţii izolate sub stâlpi, radier general care este prezent sub întreaga construcţie, fundaţii pe piloţi – existenţe în cazul terenului slab de fundare, fundaţii în trepte sau combinaţii dintre ele.
Termohidroizolarea fundaţiei este importantă în aceeaşi măsură şi la casele fără subsol, deoarece la acestea, protejate necorespunzător, începe rapid procesul de capilaritate-osmoză, respectiv umezirea pereţilor începând de la bază şi ridicându-se spre partea superioară, cu implicaţiile corespunzătoare asupra sănătăţii locatarilor, esteticii casei şi structurii de rezistenţă a acesteia.
Sistemul swisspor FUNDAMENT de termo-hidroizolare a fundatiilor este o solutie tehnica aplicabila in cazul tuturor suprafetelor verticale ale fundatiilor depasindu-se cu minimum 30 de cm cota finala a terenului. Fundatia primeste un strat protector care trebuie petrecut peste nivelul solului.
Scopul acestei solutii tehnice este de a se pastra peretii fundatiei in permanenta uscati si izolati termic fata de exterior la casele fara subsol, deoarece la acestea, protejate necorespunzator, începe rapid procesul de capilaritate-osmoza, respectiv umezirea peretilor începând de la baza si ridicându-se spre partea superioara, cu implicatiile corespunzatoare asupra sanatatii locatarilor, esteticii casei si structurii de rezistenta a acesteia.
Etape de lucru
-
Amorsarea suprafetelor
-
Montarea stratului 1 hidroizolant alcatuit din membrana bituminoasa termosudabila armata cu poliester pe intreaga suprafata
-
Montarea stratului 2 hidroizolant alcatuit din membrana bituminoasa termosudabila armata cu poliester pe intreaga suprafata
-
Montarea termoizolatiei din polistiren extrudat (XPS) sau polistiren injectat swisspor PERIMETER (lipit cu mastic bituminos swisspor BIKUFIX)
-
Montarea stratului de protectie alcatuit din membrana cu crampoane sau din zidarie.